Det gik nok de fleste næser forbi, hvad der skete den 7. januar. Som det meste andet druknede det i strømmen af nyheder om Covid-19, mutationer og restriktioner. Men noget temmelig vigtigt skete:
Danmarks 10 officielle kostråd blev til 7 nye officielle kostråd. Er der så kød på disse nye råd (hvis man må have lov at bruge et lidt cheasy ordspil:-)?
Faktisk er der langt mindre kød på de nye kostråd – helt bogstaveligt. Og så er der langt mere grønt og farver på ”vores nye kost”. Mere om dette lige om lidt.
Først og fremmest skal der da lyde en tak til fødevarerminister Rasmus Prehn og alle bag arbejdet, som virker mere moderne og fremtidssikret end tidligere udgaver!
Som noget helt nyt er der nu kommet klimahensyn med i de nye kostråd. Dette er en erkendelse af, at fødevarer udgør ¼ af det globale klimaaftryk. I samarbejde med detailhandlen er der lavet planer for mindre madspild, udviklet database over klimaaftryk af forskellige fødevarer mm. FANTASTISK!
Rigtig mange bliver overraskede over at høre, at cancer bliver regnet som en livsstilsygdom. Men denne helt store dræber ryger i samme kategori som hjerte-karsygdomme, type 2 diabetes, mange inflammationssygdomme m.fl. Og disse lidelser eksploderer i udbredelse.
Derfor er en af de helt store samfundsmæssige udfordringer de kommende år, forekomsten af livsstilssygdomme. Over halvdelen af den voksne befolkning er ramt af overvægt, og endnu flere er ramt af småskavanker, der kunne undgås med en anden levevis. Det ser jeg i vid udstrækning hos mine klienter.
Fødevarerministeriet vurderer, at vi alene ved at ændre kostrådene, kan spare noget i retning af 1000 årlige dødsfald og ikke mindre end 11-12 mia. kroner.
Rigtig mange danskere lever med livsstilsygdomme og for dem er den helt gode nyhed (som ikke er så ny), at deres sygdom i de fleste tilfælde er reversible. Det betyder ganske simpelt, at det er muligt at vende om og komme tilbage til udgangspunktet.
DU KAN ALTSÅ KOMME AF MED DINE SYMPTOMER, DIN MEDICIN OG DIN DIAGNOSE VED AT ÆNDRE PÅ DIN LIVSSTIL! (læs ”Sådan bliver du sund, rask og fyldt med energi”)
Dykker man en smule ned under overfladen fra rådene i deres rå form (se dem på billedet ovenfor og i opstillingen nedenfor), følger der faktisk ret nøje og detaljerede vejledninger med.
For mange vil en af de største ændringer være, at kødforbruget anbefales at komme ned på 350 g om ugen, og det skal primært være de lyse kødformer. Det svarer til et mellemstort stykke kød 2-3 måltider om ugen. Hvilket igen levner 18-19 kødfrie måltider om ugen, hvis vi regner med 3 daglige måltider. Lige nu spiser danskerne i gennemsnit ca. 1 kg kød om ugen, så vi skal altså skære 2/3 fra.
Jeg håber for din sundhed og for klimaets skyld, at du vil tage udfordringen op. Ét skridt ad gangen – for husk, at selv de længste rejser starter med det første skridt.
Til at erstatte kødet opfordres vi til at tage bønner og bælgfrugter ind i vores kost. Dette er for mange helt nyt territorie. Synes du, det er svært?
At lave om på kostvaner og lære nye teknikker i et køkken tager bare tid. Men heldigvis er der masser af inspiration at hente på nettet. Lav søgninger på ”vegetarbøffer”, ”linselasagne”, ”kikærtegryde” eller hvad du ellers kan finde på.
Selv køber jeg som oftest tørrede bønner og kikærter på pose og bløder dem op i store mængder, så jeg har dem, når jeg skal bruge dem. De kan fryses med lang holdbarhed. Og så sørger jeg for, i erkendelse af at min hukommelse ikke altid er en dag forud for madlavningen, at have alle bønner på dåser, så jeg kan redde måltidet de gange, jeg har glemt at udbløde og koge de tørre bønner.
Herunder kan du se rådene listet op: Det er ikke et regelsæt, men anbefalinger under overskriften ”Spis planterigt, varieret og ikke for meget”
- Spis flere grøntsager og frugter!
- 600 g. om dagen, primært de grove. Mørkegrønne, orange og røde. 100 g af hver farve om dagen. Varieret.
- Spis mad med fuldkorn
- 75 g om dagen
- Spis mindre kød, vælg bælgfrugter og fisk:
- 350 g om ugen, 350 g fisk, heraf 200 g fed fisk
- Bønner og bælgfrugter skal integreres
- Nødder og kerne, 30 g.
- Sluk tørsten i vand
- Vælg planteolier og magre mejeriprodukter
- Ikke længere noget med mættet fedt, blot varierede planteolier
- Spis mindre af det det søde, salte og fede
Hertil anbefales det at kigge efter det grønne nøglehul, som fødevarer med god sundhedsværdi kan pynte sig med.
Madspild får også lidt fokus, hvilket er meget fornuftigt. 1/3 af de danske fødevarer ender i skraldespanden. EN TREDIEDEL!! Set i et klimaperspektiv er dette en katastrofe og noget der skal ændres. Heldigvis har flere og flere spillere hele vejen gennem forsyningskæderne allerede fokus på at mindske dette.
Fuldkornskampagnerne har virket meget effektivt. På de sidste 10 år er vi gået fra lidt over 30 g. fuldkorn om dagen, til nu at være pænt over de anbefalede 75 g. om dagen. Lykkes kampagnerne lige så effektivt i forhold til at sænke kødforbrug og madspild, kan vi se fra frem til at hæve vores sundhedsniveau gevaldigt og sænke vores CO2 udledning lige så gevaldigt!
Tak for splinternye grønne kostråd! Det er et vigtigt og godt stykke arbejde!