Sådan bliver du sund, rask og fyldt med energi

Som jeg ser det, er der grundlæggende 3 årsager til, at mennesker får gener, smerter eller ubalancer i kroppen og som gør, at de opsøger mig som Body SDS-behandler, og mon ikke det er de samme årsager, der får folk afsted til andre behandlere!
De to første får hver et lille afsnit med et enkelt godt råd, mens den sidste grundlæggende årsag i dette blogindlæg løber med lidt mere af opmærksomheden – selvom det stadig er et ultrakomprimeret uddrag af noget der fortjener mange 100 sider.

Derfor: er du typen der ikke gider læse mange 100 sider om sundhed, men vil nøjes med en enkelt eller to, så skal du læse de næste afsnit!

LAD OS SLÅ FAST MED DET SAMME: dette er genvejen til at forstå, at der ikke er en genvej til den gode sunde krop. Ingen motionspille, ingen vidundermedicin. Derimod er der en masse gode naturlige vaner, som det kræver en del at implementere i sit liv. Det er en proces, der tager tid. Men nu til de tre årsager.

Den første årsag ser jeg en psykisk med rod i, at vi er pressede følelsesmæssigt. Måske er vi i et miljø, hvor vi hele tiden bliver udsat for voldsomme påvirkninger eller måske går vi og gemmer på gamle ubearbejdede følelser, som er pakket godt ind i vores muskelpanser, indtil de lige så stille laver ravage i kroppen. Dette kræver i sig selv en længere afhandling, så her vil jeg nøjes med at sige, at vi har én hovedventil hvor tanker, ord, latter, luft, gråd, vrede og begejstring kan komme ud af systemet.
DET ER MUNDEN! Brug den flittigt og alsidigt til meget andet end at spise og snakke:-)

Den anden årsag er mental med rod i, at vi får ekstremt mange input hele tiden. Hele vores uddannelsessystem er bygget op om hovedet og aktiviteter, der fremmer logik, argumentation, analyse mm. Med Body SDS-grundlægger Ole Kaare Følis ord får vi i vores tid lige så mange sanseinput på én dag, som man gjorde på ét år for 400 år siden. I denne ultrakompakte gennemgang af det mentale aspekt følger her ét godt råd:

FÅ FÆRRE INPUT: Med Imran Rashids ord: SLUK. For telefonen, for fjernsynet, for den faglige udvikling. Bare ind i mellem. Vær med din krop – brug din krop!

Og så er der den tredje årsag, som dette blogindlæg primært handler om: Det fysiske – kosten, motionen og søvnen!
”FIX THE BASICS” sagde kosteksperten Umaru Cadogan til et foredrag, jeg var med til for noget tid siden. Med det sagt, er der er ingen grund til at forsøge med medicin, kosttilskud og eksperimenter, hvis ikke vi har sørget for, at vi spiser fornuftigt, bevæger os naturligt og i mængder, som vores genetik kræver, og at vi sover i rigelige mængder på de rigtige tidspunkter.
Hvorfor dog symptombehandle når vi kan gøre noget ved årsagen?

MEN hvad er fornuftigt? Hvad er de rigtige mængder? Og hvad er naturligt?

Videnskaben giver mange svar og lige så mange nye spørgsmål, men lad os tage noget af det, der ”ikke er til forhandling” (For nu at bruge en punchline fra Chris McDonalds nye og fantastisk gode bog ”Livets ligning – ikke til forhandling”).
Skal vi motionere i en naturlig mængde – ”naturlig” forstået som vores genetiske kodning – skal vi ifølge Chris McDonald og videnskaben gøre følgende:

 • Gå 10.000-15.000 skridt om dagen
 • Lave kredsløbstræning (gang, løb, cykling, boldspil) 30-60 min. om dagen
 • Styrketræne 2 gange om ugen i 30 min

SOM MINIMUM…. WAUUW, det er en mundfuld og langt mere end langt de fleste kommer i nærheden af. Hvad skal vi så gøre? Først og fremmest skal vi prioritere bevægelse i alt hvad vi laver. Transport, møder, venne- og familietid mm. Dernæst skal vi finde det, vi synes er sjovt at lave, for ellers er det bare et spørgsmål om tid før vi ikke længere kan bide tænderne sammen.
Og så skal vi huske, at hvis videnskaben har ret, så bruger vi på denne måde måske 3-4 år af vores liv på at motionere, men får til gengæld foræret endnu flere år, ovenikøbet med bedre kvalitet på den lange bane! Som det gør sig gældende med penge, kan det ofte betale sig at investere!

Problemet: Vi er designet til at bruge energi til at skaffe mad, og dernæst dovne mest muligt for at gemme på den dyrebare energi. Medmindre du er meget anderledes end flertallet, så bruger du tæt på nul energi på at skaffe mad, og er rigtig god til at gemme energien i timevis på sofaen. Den kulturelle og genetiske evolution er i den grad kommet ud af sync.

Skal du følge din genetiske kodning rent sundhedsmæssigt, skal du altså trodse dine stærke instinkter. Ikke mærkeligt det er svært for de fleste…

Så kommer vi til kosten, som jeg har lovet at koge ned til få linjer. Av for en udfordring…
Mennesker er omnivore, altså altædende. Jeg har ladet mig fortælle af en forsker, at alle dyr med blindtarm er kødædende, og kigger man på vores tandsæt er der flest af de flade, men også lidt af de skarpe. Med andre ord: Vi kan spise det hele.

Kigger man på de såkaldte blå zoner rundt om i verden, hvor folk ofte bliver mere end 100 år, er der nogle generelle tendenser:

 • Små mængder mad, ca. 20 % i gennemsnit mindre end de danske anbefalinger
 • Primært plantebaseret
 • Små mængder af kød og mejeriprodukter
 • Simpel mad, lokal mad i årstid
 • Ikke forarbejdet mad, tæt på intet tilsat sukker

Chris McDonald citerer hele 3 gange i sin bog professor Michael Pollan, og det er da også et fedt og let fordøjeligt citat:

”Spis mad, ikke for meget, mest grønt”

Det er bare så pokkers irriterende, at vores krop er designet til at ville have ALT SUKKER inden for rækkevidde. Måske vi ikke ser noget sukker de næste mange måneder… Igen er vores kultur vist løbet fra vores genetik. (Læs mere om sukker her)
Jeg gentager ordret: Skal du følge din genetiske kodning rent sundhedsmæssigt, skal du altså trodse dine stærke instinkter. Ikke mærkeligt det er svært for de fleste…

Og så kort om søvnen:
I alle bøger og artikler jeg har læst om søvn slås det fast med 7-tommer søvn:
VI SOVER FOR LIDT!
I forhold til for bare 50 år siden sover vi i gennemsnit 1-2 timer mindre HVER NAT! Det går kraftigt ud over immunforsvar, energi og kognitive kompetencer og effektivitet.

I korte træk:

 • Sov 8-9 timer hver nat, børn og unge mere, folk der træner meget eller er meget ”på” endnu mere.
 • Teenageres døgnrytme er forskubbet. Stakkels dem der skal møde kl 8, når de er designet til at sove til kl 9….
 • Tiden fra 22-00 er primært fysisk regeneration, mens tiden fra 00-02 primært er følelsesmæssig og mental regeneration. Føler du en opblussende energi ved 22-tiden, så er det fordi alle de opbyggende hormoner buldrer gennem kroppen for at fixe dig – ikke for at du kan klare et afsnit mere på netflix!
 • Søvnkvaliteten bliver bedst når du: går i seng og står op på samme tid HVER DAG, du sover mørkt, du slukker for skærme og skruer ned for elektrisk lys i timerne op til sengetid, og du ikke har for meget om ørerne.

Temmelig svært ikk’?

Simpelt er det jo, men sikkert også voldsomt uoverskueligt for dig at leve op til. Det kræver nemlig at vi går imod generne og imod strømmen og kulturens regler.

Men har vi viden er vi i det mindste langt bedre rustet end hvis vi ikke har viden. Tag derfor alt det du kan bruge fra dette blogindlæg og put i rygsækken. Så er du i det mindste en smule bevæbnet til kampen for din og dine nærmestes sundhed.

Ugens forløb hvis du vil være sundhedsstræber. Og ja: det er svært! Og ja: det ville være en god investering, hvis du gjorde det!

Sov ca. 60 timer

Lav konditionstræning i ca. 6 timer og styrketræning i ca. 1 time

Brug ca. 5 timer om ugen på lave ”rigtig mad”

Brug de sidste 96 timer på alt det der gør dig glad og skaber værdi i dit liv:-)

Toke Hougaard