Hvad er det vi har så travlt med? Hvad er det, der er så vigtigt, at det er værd at bruge op mod halvdelen af vores vågne timer på? Er vækst en værdi i sig selv?
Forleden da jeg nød nogle flotte efterårsdage i sommerhus, dukkede der pludselig en kultursektion fra Politiken den 26. juli op, som egentlig var tiltænkt en rolle som underlag til min søns kreative udfoldelse med alt for meget maling. Men af en eller anden grund fangede den min opmærksomhed, og da jeg bladrede igennem siderne, kom jeg til et interview med Frits Andersen, forfatteren til bogen ”Sydhavsøen. Nydelsens geografi”.
Det er faktisk sjældent jeg læser den slags, men hovedpointen fangede mig med det samme. Vi danskere mangler i udstrakt grad evnen til ”nydelse”.
Vi er hamrende gode til at realisere og udvikle. Vi snakker om økonomisk vækst med en selvfølgelighed, som var det en værdi på linje med demokrati og ytringsfrihed. Og så er nydelse blevet ensbetydende med dovenskab og en vej til fordærv.
I den kristne religion er denne tænkning fremherskende. Nydelse er udskudt til tiden efter døden. Vi skal yde i livet og nyde i efterlivet. Og selvom religion i de fleste danskeres hverdag lever en tilbagetrukket rolle, lever meget af tankegodset videre i os.
Sanseligheden og sexualiteten, som i høj grad også må siges at høre til under ”nydelsen”, har de fleste af os svært ved at hengive os fuldt til.
Også den naturvidenskabelige tilgang til kroppen, som en mekanisk og forudsigelig organisme, har ført os i denne retning, for hvad formål har sanseligheden dog? Det siger næsten sig selv, at Body SDS tankegang om en holistisk krop, hvor det ikke giver mening at skille krop og følelser ad, taler for at sanselighed og nydelse kan have en direkte gavnlig virkning på vores krops velbefindende.
Og skal vi nu sætte lidt videnskab på denne tankegang, så er der blandt andet lavet undersøgelser, der viser en større gennemstrømning i og mindre plakdannelse i kranspulsåren hos mennesker, der oplever at føle meget kærlighed i deres liv i forhold til mennesker der ikke gør. Og en anden undersøgelse viser at mennesker, der ikke har sluppet sorgen over at miste et nært familiemedlem efter 6 måneder havde generelt øget sandsynlighed for en lang række livstilssygdomme som kræft, hjerteproblemer, forhøjet blodtryk mm.
”…vi skal nærmest have et stroke, før vi husker at høre fuglene.”, siger Frits Andersen i interviewet, og det harmonerer faktisk rigtig godt med det jeg oplever i min klinik, når folk kommer med deres stressede hverdag, og har svært ved at forstå hvorfor deres kroppe brokker sig gevaldigt. (læs mere om symptomer på en stresset krop her).
Min oplevelse er, at når mine klienter og folk i almindelighed får fokus på, hvad der virkelig er vigtigt i deres liv, får de øjnene op for det rolige, det sanselige og det at nyde livet.
Måske dine værdier harmonerer fint med et liv med fuld fart, udvikling! Det kan også være, at du som langt de fleste lever et liv, hvor du har subtile stresssymptomer, og har svært ved at finde frihedsfølelse, sanselighed og glæde i din hverdag.
Uanset hvad så vil jeg bare slå et slag for, at du tager aktivt stilling til hvordan DU SKAL NYDE LIVET!